Schab leśniczego, duszony z grzybami
Schab leśniczego to przepis sezonowy. Najlepiej smakuje jesienią, przyrządzony po grzybobraniu ze świeżutkich leśnych grzybów Oczywiście moje ukochane podgrzybki są w tym przepisie obowiązkowe. Jest piękny czas dla każdego grzybiarza , a ja nim zdecydowanie jestem
Wysyp w lesie podgrzybków, kurek, kani i maślaczków, zachęca do codziennych spacerów.. Uwielbiam tą porę roku, zdecydowanie jest dla mnie naj
Wracając do potrawy, polecam, schab wychodzi pyszny, kruchy nie robi się suchy, a do tego całość robi się naprawdę szybko.
składniki na 4 osoby :
- 4 plastry schabu, ja miałam taki z warkoczem, nieco gorszej jakości ale był ok
- 2-3 garści świeżych grzybów , osobiście preferuję podgrzybki
- masło do smażenia
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- szczypta tymianku
- szczypta cząbru
- 1 łyżka miodu lub mała łyżeczka cukru
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 1 szklanka rosołu ( lub 1 kostka bulionowa i szklanka wody)
- świeży majeranek do dekoracji
- sól, pieprz czarny do smaku
Schab lekko rozbij tłuczkiem, podobnie jak na schabowe. Dopraw solą , pieprzem. Obsmaż z obu stron na złoty kolor na maśle. Grzyby, oczyść, pokrój i również usmaż na maśle. Cebulę z czosnkiem posiekaj i tak jak schab oraz grzyby, zeszklij na złoto na maśle.
Sporo masła, wiem ale to też niepowtarzalny smak.. Zalej schab szklanką rosołu, dodaj miód, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, cząber i duś pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie wlej śmietanę i duś jeszcze około 10 minut, sos powinien się ładnie zagęścić w tym czasie. Jeśli odchudziłeś przepis i dałeś chudszą śmietanę to będziesz musiał zaciągnąć sos mąką, gdyż sam się zagęści Schab serwuj na gorąco, posypany niewielką ilością świeżego majeranku.. Pachnące jesienią, syte i pyszne, proste danie dla całej rodziny
Smacznego!